Fred Robsahm.

Hjemme hos Fred R.

Første gang jeg hørte om Fred Robsahm var i 2004. På den tiden prøvde produsent Thomas Robsahm å få til min overgang fra dokumentarist til fiksjonsregissør. Lenge jobbet vi manuset som hadde arbeidstittel, Zombie. Det var ingen zombiefilm, men hovedpersonen og hans medhjelpere hadde en stor drøm om å skape den beste zombiefilmen som noensinne var laget.
Det var uten tvil et tøysete prosjekt. En komedie.

I prosessen begynte Thomas og snakke om sin onkel, Fred Robsahm som hadde tjent penger som skuespiller i Italia på 60-80tallet. Blant annet hadde han spilt flere spaghettiwesterns. En sjanger jeg har elsket siden jeg første gang så Fistfull of Dollars regissert av Sergio Leone.
I tillegg hadde Fred vært sammen med en dame jeg faktisk kjente godt til. Nemlig Agostina Belli.

Fred og Agostina en gang på 70tallet.

Fred og Agostina en gang på 70tallet.

Agostina Belli var en stor skuespiller på 70tallet i italia og spilte i en rekke storfilmer med skuespillere som Richard Burton, Oliver Reed og Kirk Douglas. Fred ble venner med både Reed og Burton. For som de likte også Fred Robsahm en god fest.
Etter at Thomas hadde delt dette med meg kan man trygt si at min interesse for slakke tenåringer med zombiefilmdrømmer visnet til fordel for denne onkelen som hadde gjort karriere i Italia. Jeg var på full fart tilbake til dokumentaren!

Hvorfor hadde jeg ikke hørt om Fred?

De neste fire månedene brukte jeg til å lese alt jeg kom over om Fred Robsahm. Noe som ikke var lett siden Fred hadde blitt forvekslet med en annen italiensk skuespiller, Franco Borelli. Da jeg fant ut dette ble jakten lettere og mye dukket opp. Blant annet filmen Black Killer(1971) med Fred Robsahm og Klaus Kinski i hovedrollen.

Her er musikken og noen postere:

Her et klipp fra en annen western som ble spilt inn noen år senere. Fred er med i første delen av klippet:

Agostina Belli og Fred Robsahm spilte mot hverandre i suksessen, Sepolta Viva(1973). Etter dette prydet de italienske tabloider lenge.

Her er et klipp fra filmen. Dessverre er det i svært dårlig kvalitet:

Fred spilte også i oppfølgeren, Il Figlio Della Spolta Viva(1974) som kom året etter, og som er regissert av Giallo mesteren Luciano Ercoli(1929 – 2015).

Under finner dere tittelsekvensen til filmen:

Den viktigste rollen Fred hadde var definitivt i filmen, Flashback(1969) der han spilte en tysk soldat som kommer bort fra troppen sin. Filmen ble vist i hovedkonkurransen i Cannes 1969, og resulterte i stående applaus. Fred fortalte meg at han ble sittende igjen i salen til alle hadde gått. Han var noe sjenert og fikk virkelig føle på det da han kom ut av salen og en horde mennesker sto utenfor kinosalen for enda mer applaus.
https://www.youtube.com/watch?v=7Krjk0Ns7Dg

Fred fikk en rekke tilbud om nye roller. Blant annet fra amerikanske produsenter. Dette ble aldri til noe fordi Fred likte bedre å parkere biler for rikinger foran en fet restaurant i Hollywood enn å spille film. Blant annet mottok han 100 dollar i tips fra Frank Sinatra. I tillegg lå Italia nærmere hans hjerte enn USA.

Fred fortsatte å spille film i Italia frem til midten av 80tallet da han ble arrestert for å ha seilet en båt med 1.5 tonn hasj i lasterommet.

Det fascinerende med Fred var at han ikke drømte om skuespiller eller stjernelivet. Hans drøm var å seile. Skuespilleryrket var for han en måte å skaffe penger til båtlivet. Ikke noe annet.

Fra innspilling av Natural Born Star.

Fra innspilling av Natural Born Star.

Da jeg traff Fred første gang i 2005 var hans karriere over for lenge siden. Han hadde tatt den virkelige rollen som by original i Lillesand.
Sammen laget vi filmen Natural Born Star(2007) som handler om hvordan livet kan bli snudd på hodet, og at fremtiden ikke er bestemt. Et valg kan sende deg på en ny kurs, men går du til grunne? Fred gjorde ikke det. Han var en rebell! Han levde livet! Hans motto var «du må være naiv for å ha et motiv». Med det mente han at man skulle være åpen for alt som kom, men med dette kom også sårbarheten…

Fred og Even

DSCF0057

DSCF0249

Fred sa også ofte til meg «husk å glemme». Det har han rett i, men jeg kommer aldri til å glemme Fred Robsahm. I årene etter filmen har vi hatt mye kontakt og Fred har delt historier… Noe ville, noen gode og andre helt ufattelige. Natt til 26 mars sovnet Fred stille inn. Han blir ikke glemt…

Fred og Even 2

Huskåglemme