Litt mer fra innsiden…

IMG_20140401_105945
Da er jeg godt inne i andre runde som filmkonsulent hos NFI. Jeg må ærlig innrømme at det er langt tøffere i år enn i fjor…

Det første året ga jeg ikke så alt for mye produksjonsmidler. Mye gikk til utvikling slik at pengene var der mer eller mindre hele tiden. I år har de store produksjonssøknadene begynt å komme. Prioriteringer må gjøres og enkelte potensielt fine prosjekter måttet lide en stille en død. Om de da ikke får eller har fått vinger hos den andre konsulenten.

Midlene er begrenset og det er ikke til å komme bort fra at konkurransen er stor! Jeg har også blitt noe mer voksen i rollen som konsulent etter noen smeller i fjor. Trolig er det vel slik at i det øyeblikket jeg finner en eller annen stil, og metode for hvordan jobben kan gjøres blir jeg kastet på hodet og ræven ut fra NFI. Samtidig kan en form og stil i denne jobben bety både «forutsigbar» og «kjedelig».

Da er en støvel i pompen like greit.

Jeg synes det generelle nivået er høyere nå enn i fjor. Flere gode prosjekter kommer inn på pc-en og det finnes en vilje til å lete etter en stemme som faktisk kler dokumentaren. Fremdeles kommer det en del søknader som later til å ha blitt til på servietter en våt kveld på byen, men færre er det. Heldigvis! Det å lese dårlige søknader er både smertefullt og begredelig. I verste fall er det direkte kjedelig. Da blir jeg til og med snytt for gleden av å slippe løs sinne ved å kaste ting i veggen. Kjedelig blir jeg bare svært søvning av.

Enda har jeg ikke sett alt for mange av mine investeringer som ferdige filmer, men Fjorden Cowboys har gjort det bra på TV2 Zebra. Nå forstår jeg at serien dukker opp i to helt nye sesonger på TV2. I tillegg har sesong 1 fått en rekke nominasjoner til Gullruten. Tommelen opp til Flimmer Film og ikke minst regissør Hildegunn Waerness for utmerket arbeid. Cowboyene selv… NICE!

Ellers går jeg selvsagt og venter på en rekke filmer som nok dukker opp i løpet av året eller året etter. Enkelte av dem har jeg store forhåpninger til. Blant annet tror jeg denne serien kan bli bra:

Trist er det også å melde at filmer jeg har puttet penger i ikke alltid klarer å skaffe de resterende finanser som skal til for å fullføre prosjektet. Noe som selvsagt er masete og samtidig en kraftig påminner at meninger om hva som er en god og dårlig film er svært forskjellig.

Noe som igjen får meg til å tenke over hvor viktig det er at folk i denne bransjen blir byttet ut fra tid til annen.

Nye meninger og dumheter kan i beste fall skape nye bølger, og igjen skape nye trender. Det hersker liten tvil om at det er en del konsulenter der ute som burde finne på noe annet. De har rett og slett gått sure i skinnet og hodet etter et liv med søknader og sultne filmskapere. Hvem kan klandre dem egentlig? Jeg har sittet sammen med noen av dem på en del forum rundt forbi i verden. På meg virker det som enkelte har latt det gå sport i å si de groveste og mest fornærmende ting til produsenter og regissører. Altså rakker de ned på andre for å reise seg selv og ikke minst virker det som de elsker å demonstrere sin makt. Forbasket impotente greier spør du meg! I tillegg kan de kaste sine meninger over på de andre finansørene rundt bordet. Ikke bra!

Når det er sagt er det også noen fra den eldre garde som fremdeles har den barnlige gleden med seg… Det er håp… Alltid…

Senere i år skal jeg skrive en liten blogg om livet i kulissene på Nordisk Forum. Glede dere!