THE GREAT WILHELM!!!

23 februar gjorde jeg en liten opptreden i programmet Filmbonanza på NRK2. Der snakket jeg om The Wilhelm Scream. Eller en av filmhistoriens mest brukte lydeffekter.

https://www.nrk.no/nett-tv/indeks/298011/

Reportasjen var kul, men jeg tenkte det var artig å fylle på med litt ekstra informasjon og detaljer om denne filmhistoriske rariteten. I tillegg er det en stund siden jeg blogget.

For meg ble ikke skriket kjent før i 2007… Jada… Det er litt flaut…

Jeg jobbet med lydetterarbeid på den ifølge Natt & Dag «ræva» titulerte, Natural Born Star. Lyddesigner Peter Clausen spurte om jeg hadde hørt om The Wilhelm Scream i forbindelse med en scene vi jobbet med.

Det hadde jeg som skrevet over! FAKTISK IKKE! Med andre ord ble det en åpenbaring, og det endte med at skriket fant sin vei inn i Natural Born Star. Det dukker opp etter cirka ni minutter i filmen eller førti sekunder ut i traileren. En cowboy blir skutt i ansiktet før han hyler og ramler ned i en likkiste. Den originale lyden var ikke bra så vi «jazzet» den opp med selveste Wilhelm.

Etter den nyvunnede viten begynte jeg i ekte nerdemaner å lese det jeg kunne finne om skriket. For ikke snakke om at jeg selvsagt måtte høre skriket i så mange filmer som mulig. Forøvrig et fantastisk prosjekt om du har lite å gjøre på fritiden. Noe jeg hadde på den tiden. Eller det vil si. Jeg hadde nok å gjøre da Wilhelm kom inn i mitt liv.

Til nå er skriket sikkert brukt i over 200 filmer. Jeg så selvsagt ikke slike mengder, men en god del ble det. Mer en sundt er som min mor pleier å se.

Skriket har blitt brukt i alt fra A Star is Born(1954) til Spaceballs(1987).

Med andre ord har det blitt like mye brukt til humor som dramatikk.

Selve lydopptaket ble gjort i forbindelse med filmen Distant Drums(1951) regissert av Raoul Walsh med Gary Cooper i hovedrollen. En film som ikke har mye for seg bortsett fra det unike skriket. Det kan også nevnes at scenen med skriket er rimelig døll.

Det ble spilt inn seks skrik som gikk under navnet man getting bit by an alligator, and he screams.

Hvem som egentlig sto bak skrikene er ikke sikkert, men en som var inne og gjorde slike verbale lydeffekter var nå avdøde skuespiller og musiker Sheb Wooley. Desverre var det ingen som tok seg bryet å spørre han mens han fremdeles var blant de levende om det kunne tenkes at han faktisk sto bak.

Sheb Wooley døde i 2003… Hvorfor var det ingen som tok en telefon til han? Kanskje fordi myten ville gått i tusen knas.

Skriket ble uansett så bra at Warner Brothers puttet det inn i arkivet sitt. På den måten ble det sporadisk brukt helt frem til 1977. Da brukte lyddesigner Ben Burtt det i selveste Star Wars.

Burtt syntes det var så stilig at han bestemte seg for å gjøre det til et trademark og ville bruke det i alle filmene han gjorde lyden til. Forøvrig står Burtt bak lydene til blant annet R2 D2. Jeg sier ikke mer! Han er en legende. Med eller uten Wilhelm som trademark.

Ben Burtt oppkalte merkelig nok skriket etter karakteren Wilhelm i filmen The Charge at Feather River(1953).

Hvorfor Burtt ikke oppkalte skriket etter Distant Drums som tross alt har skrikets fødsel vet jeg ikke. På den annen side høres The Wilhelm Scream langt bedre ut enn man getting bit by an alligator, and he screams

Etter Star Wars filmene brukte han skriket i Indiana Jones og et hav av andre. Andre filmskapere og lyddesignere kastet seg på og i dag har de fleste mer eller mindre sluttet å bruke det siden det rett og slett har blitt for populært.

Til slutt! Joe Dante oppdaget skriket før Ben Burtt brukte det i Star Wars. Dante som også er en skikkelig nerd brukte nemlig Wilhelm i filmen Hollywood Boulevard(1976). Navnet Wilhelm derimot. Det er Burtt sin greie.

Under finner dere en liste over mange av Wilhelm filmene.
https://www.cinexcellence.com/2011/05/complete-list-of-wilhelm-screams/