DORIS WISHMAN: the queen of pulp!

10 August 2002 døde den kvinnelige regissøren, manusforfatteren, produsenten og klipperen Doris Wisham i en antatt alder av 82. Hun fortalte nemlig aldri noen sin alder. Selv om passet hennes avslørte at hun var født 23 April 1920 så mente enkelte familiemedlemmer at hun var rundt 10 år eldre enn det.

Wishman som blant annet har blitt titulert the greatest female exploitation director in history og the female Ed wood laget en rekke filmer i sin karriere med titler som Blaze Starr Goes Nudist, Bad Girls Go to Hell, Agent 73 og The Amazing Transplant(den første filmen om en penistransplantasjon). I perioden 1960 og helt frem til sin død i 2002 laget hun nærmere 30 spillefilmer. Den siste produksjonen hun var involvert i ble faktisk ikke ferdigstilt før i 2007. Sistnevnte trenger dere ikke å bry dere særlig med. Wishman leverte helt klart sine beste filmer fra 60-70tallet.

Da hennes første mann Jack Abrahms døde ble Doris Wishman fryktelig deprimert og trengte noe å gjøre som kunne holde henne aktiv den tiden av døgnet hun var våken. Valget falt på å produsere film. Dette kom selvsagt ikke helt ut av det blå siden Wishman hadde studert skuespill ved Hunter College. I tillegg hadde hun jobbet med film distribusjon.

På 60 tallet ble det funnet et lite smutthull i loven angående nakenhet på film. Så lenge det foregikk på et sted nakenheten var ”naturlig” var det ikke noe problem. Dermed ble sjangeren Nudie-Cuties født. Kort fortalt var dette som regel ganske flåsete komedier hvor handlingen var lagt til nudistleirer eller lignende. Filmene var også mer eller mindre forbeholdt de amerikanske Grindhouse kinoene.

Grunnet sjangerens suksess kastet Doris Wishman seg på og debuterte med Hideout in the Sun i 1960. Plottet er enkelt nok om to tyver og et gissel som går i dekning på en nudistleir. Noe som resulterer i en rekke morsomme og lettkledde situasjoner. Filmen er skutt på 16mm og senere blåst opp på 35mm. I tillegg er den ikke regissert av Doris Wishman alene. Den krediterte regissøren er Lazarus L. Wolk som er et pseudonym for fotografen Larry Wolk. Hvor stor andel av regien Wishman stod for er ikke så lett å si, men hennes senere ganske karikerte stil synes i enkelte scener.

Hennes neste film var også delvis et co-regi prosjekt og hadde den fantastiske tittelen Nude on the Moon. En rik velstående mann bygger en rakett slik at han kan fly til månen hvor det viser seg at en gjeng nakne nudistdamer bor. Filmen ble faktisk stoppet av sensuren siden en nudistleir på månen ikke ble ansett som et naturlig sted for nakenhet. Sånn kan det altså gå.

Wishman holdt seg til denne sjangeren frem til 1965. Da regisserte hun Bad Girls Og to Hell. En ganske mørk film på mange måter og definitivt et vendepunkt for regissøren. Filmen sies også å ha inspirert kommende filmskapere som eksempelvis John Waters.

Den største suksessen til Doris Wishman var Agent 73 fra 1974 med Chesty Morgan i hovedrollen. Den ekstremt barmfagre kvinnen bruker sitt frontparti til nær sagt det meste. Med andre ord er dette søppelfilm på aller sitt beste.

Sånn… Der stopper vi…